Interes Slovenaca za preseljenje u Australiju "enormno" povećan

Bez autora
Feb 02 2012

Zbog ekonomske krize i trenda rastuće nezaposlenosti u Sloveniji raste broj zainteresiranih za iseljenje u druge zemlje, a vrlo je velik interes pojedinaca i cijelih obitelji za iseljenje u Australiju. Australski počasni konzul u Sloveniji Viktor Baraga izjavio je za televizijsku postaju POP-TV da dnevno dobije i do pet telefonskih upita o mogućnostima preseljenja u Australiju, dok je interes prijašnjih godina bio zanemariv. I Bogo Bajec, vlasnik ljubljanske migracijske agencije koja sređuje papire i dozvole za iseljenje u tu zemlju kazao je da se interes zadnjih mjeseci "enormno" povećao. Interesa i upita za preseljenje je zbog gospodarske krize sve više, no kriterije ispuni malo interesenata jer su kriteriji za dobivanje stalne vize u Australiji vrlo strogi, a agencije ne mogu jamčiti dobivanje posla jer to isključivo ovisi o znanju engleskog jezika, kvalifikacija i pojedinog poslodavca. No, s druge strane administrativni postupci vrlo su brzi pa se odgovor na aplikacije za vize dobiva već za nekoliko tjedana.

Interes Slovenaca za preseljenje u Australiju "enormno" povećanZbog ekonomske krize i trenda rastuće nezaposlenosti u Sloveniji raste broj zainteresiranih za iseljenje u druge zemlje, a prema navodima medija vrlo je velik interes pojedinaca i cijelih obitelji za iseljenje u Australiju.

Australski počasni konzul u Sloveniji Viktor Baraga izjavio je za televizijsku postaju POP-TV da dnevno dobije i do pet telefonskih upita o mogućnostima preseljenja u Australiju, dok je interes prijašnjih godina bio zanemariv. I Bogo Bajec, vlasnik ljubljanske migracijske agencije koja sređuje papire i dozvole za iseljenje u tu zemlju kazao je da se interes zadnjih mjeseci "enormno" povećao.

"U zadnja četiri mjeseca imali smo iz Slovenije jako mnogo upita za preseljenje u Australiju. Mislim da je to u prvom redu posljedica gospodarskog stanja u Sloveniji", izjavila je u razgovoru za ljubljansko "Delo" od četvrtka Nataša Shelly, Slovenka koja je živi u Australiji već devet godina i kao imigracijska agentica pomaže zemljacima u dobivanju vize i nudi informacije vezane za zapošljavanje.

Interesa i upita za preseljenje je zbog gospodarske krize sve više, no kriterije ispuni malo interesenata jer su kriteriji za dobivanje stalne vize u Australiji vrlo strogi, rekla je Shelly, dodavši da agencije ne mogu jamčiti dobivanje posla jer to isključivo ovisi o znanju engleskog jezika, kvalifikacija i pojedinog poslodavca. No, dodaje da su s druge strane administrativni postupci vrlo brzi pa se odgovor na aplikacije za vize dobiva već za nekoliko tjedana.

"Najviše se traže visokokvalificirani kadrovi sa sveučilišnom diplomom, osobito inženjeri rudarstva, elektronike i mehanike, te zdravstveni djelatnici, računalni stručnjaci te računovođe", dodala je Shelley.

Prema službenim podacima iz Slovenije je lani iselilo 3900 osoba, a u Australiju ih se iselilo 100. No, vjeruje se da je broj "novih" gospodarskih emigranata i veći te da ih većina unatoč krizi preferira preseljenje u neku od bližih europskih država jer Slovenci, od 2004. kad je država ušla u EU, doživljavaju cijelu Europu kao svoju "širu" domovinu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik